Sudjelovanje na trećem Dubrovnik EXPO

Predstavnici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija sudjelovali su na Dubrovnik EXPO 2023, održanom 26. i 27. listopada 2023. godine u prekrasnom Dubrovniku.

O Dubrovnik EXPO 2023:
Dubrovnik EXPO je centralni događaj u regiji koji promovira obrazovanje i povezuje visokoobrazovne institucije, gospodarstvenike, mlade i druge ključne dionike. Cilj mu je ostvarivanje međusektorske suradnje u području obrazovanja i uspostavljanje novih poslovnih odnosa i projekata. Na ovom događaju su se predstavljale visokoobrazovne institucije, organizirane su panel rasprave, zabavni sadržaji, EU kutak i mnoge druge aktivnosti.

Dodatno, ovaj Dubrovnik EXPO 2023 je bio jedinstven jer se paralelno odvijao i putem virtualnog okruženja, koristeći inovativnu online platformu “VirtuEXPO Dubrovnik.” To je omogućilo širem krugu sudionika da prate i sudjeluju u događaju.

Sudjelovanje Regionalnog centra kompetentnosti:
Predstavnici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija sudjelovali su na ovom događaju na dva načina:

• Promocija rada Regionalnog centra kompetentnosti i Projekta RCK RECEPT.
• Predstavljanje projekta LAB RCK RECEPT i izrađenih Smjernica za uvođenje novih tehnologija u obrazovanje.

Program panel rasprava:
Na događanju održano je niz panel rasprava o različitim temama, uključujući:

• Usklađenost obrazovanja i potreba na tržištu rada
• Građani, jednakost i prava
• Održivost regionalnih centara kompetentnosti
• Budućnost radne snage u turizmu i ugostiteljstvu
• Ekologija kao poslovni model
• Umjetna inteligencija – prednosti i izazovi
• Kreativne industrije
• Ured Europskog parlamenta u RH i predstavništvo Europske komisije u HR
• Starenje stanovništva i potreba za medicinskim osobljem
• Financijska pismenost

Velika posjećenost i dodatan sadržaj:
Ovaj događaj je privukao velik broj sudionika, uključujući više od 60 srednjih škola, 23 visokoobrazovne institucije, 14 regionalnih centara kompetentnosti, te više od 25 tvrtki. Također su sudjelovali predstavnici ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU), Ureda za udruge i brojni drugi relevantni akteri.

Ovo je bila treća po redu manifestacija ovog događaja koji je okupio brojne maturante, više od 3500 maturanata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, pružajući im nevjerojatnu priliku za istraživanje njihovih mogućnosti u obrazovanju i karijeri. Ovaj događaj je jasno pokazao da su mladi budućnost, a podrška njihovoj edukaciji i razvoju od ključne je važnosti.

Osim prilike za mlade da donesu ključne odluke o svojim karijerama i obrazovanju, Dubrovnik EXPO je ponudio razna zanimljiva događanja i aktivnosti. Posjetitelji su imali priliku iskoristiti besplatan ulaz na gradske zidine i tvrđavu Lovrijenac te posjetiti muzeje kao Arheološki muzej, Pomorski muzej, Etnografski muzej i Kulturno-povijesni muzej. Gala večera i tradicionalna večera pružili su izvrsnu priliku za druženje i razmjenu dojmova s drugim sudionicima.

PODJELI