Stručni posjet Sofiji (Bugarska)

U periodu od 2. do 6. svibnja 2023., članovi Upravljačkog odbora Regionalnog centra kompetentnosti u stručnom su posjetu Sofiji.

Posjet je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu projekta RCK Recept, a cilj mu je jačanje suradnje i razmjene iskustava s drugim ustanovama za strukovno obrazovanje, kao i uspostava kvalitetne stručne mreže domaćih i stranih partnera.

Srijeda, 3. svibnja

Stručni posjet započeo je posjetom HRC Culinary Academy, gdje su se upoznali s radom škole te sudjelovali u okruglom stolu na temu “školskog eko sustava”. Nakon toga su imali susret s ravnateljicom škole Yoanom Milevom i chefovima instruktorima Henriem Donneauxom i Viktorijom Baltutyte.

Nakon posjeta HRC Culinary Academy, članovi Upravljačkog odbora posjetili su Strukovnu turističku školu u Sofiji, gdje su se sastali s ravnateljicom Antoanetom Dzhonevom i saznali više o organizaciji praktične nastave.

Završni posjet u srijedu bio je u školskom restoranu Talents, a posjet je obilježen okruglim stolom na temu inovativnih trendova u organizaciji i poslovanju restorana u društvu chefova instruktora.

Četvrtak, 4. svibnja

Drugi dan stručnog posjeta započeo je posjetom hotelu Zornitza Relais & Châteaux, gdje su se posjetitelji imali priliku upoznati s njihovim modelom suradnje sa strukovnim ugostiteljskim i turističkim školama u Sofiji i saznati više o njihovoj općoj organizaciji rada, uključujući vlastitu proizvodnju namirnica i vina.

Poslijepodne je rezervirano za sastanak s izvršnim direktorom start-up tvrtke Fox Crop, koja se bavi povezivanjem farmera, restorana i ugostitelja putem inovativne SaaS aplikacije.

Petak, 5. svibnja

Zadnji dan stručnog posjeta bit će posvećen posjetima poslodavaca koji surađuju s lokalnim srednjim strukovnim školama: Millennium Hotel, Sense Hotel i Hyatt Regency.