Stručni posjet Upravljačkog odbora RCK Opatija Frankfurtu

U trajanju od 8. do 11. ožujka 2022. godine članovi Upravljačkog odbora Regionalnog centra kompetentnosti bili su na stručnom posjetu u Frankfurt am Main, u Njemačkoj.
Po dolasku u Frankfurt posjećen je Best Western Premier IB Hotel koji ujedno djeluje i kao hotel-škola za ugostiteljska i turistička zanimanja.

Drugoga dana stručnog posjeta organizirani su susreti s predstavnicima Odjela za obrazovanje Industrijske i gospodarske komore Frankfurt, Udruge hotelijera i gastronomije Hessen (DEHOGA) te predstavnicima Gekko Grupe. Kroz organizirani boravak i susrete, objašnjeni su principi funkcioniranja strukovnog obrazovanja u Njemačkoj te njegove prednosti i nedostaci s naglaskom na modele strukovnog obrazovanja, informiranje motivaciju učenika i praktičnu nastavu. U nastavku drugog dana, posjećen je hotel Innside, gdje su predstavnici hotela također naglasili važnost pravodobnog i kvalitetnog informiranja djece i mladih prilikom odabira zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu. Istaknuta je važnost pružanja realne slike rada u sektoru. Odlaskom u Mainz, u četvrtak 10.3.2022., posjećena je Strukovna škola 1 (Berufsbildende Schule 1). U Školi je predstavljena inovacija, odnosno eksperimentalno uvođenje okruženja za samoorganizirano učenje (engl. Self Organized Learning Environment – SOLE).
Uslijedio je posjet hotelu Atrium u Mainzu gdje je predstavljen sustav učeničke prakse i poslovanje hotela s naglaskom na kongresni turizam te posjet hotelu JW Marriott u kojem je održana prezentacija o ljudskim resursima u hotelu.


Posljednji dan stručnog posjeta, 11.3.2022., posjećena je škola „Bergius“ u Frankfurtu koja djeluje kako Centar kompetencija u prehrani, gastronomiji i hotelijerstvu u Frankfurtu. Naglašena je i do izražaja došla fleksibilnost njemačkog strukovnog obrazovanja, odnosno proceduralna jednostavnost provođenja kurikularnih reformi što rezultira većom usklađenošću obrazovnih programa s tržištem rada.


Kraj stručnog posjeta obilježen je susretom s hrvatskom zastupnicom u Gradskom vijeću koja je predstavila njemačko-hrvatsku suradnju u Frankfurtu.

PRVI DAN STRUČNOG POSJETA

DRUGI DAN STRUČNOG POSJETA

TREĆI I ČETVRTI DAN STRUČNOG POSJETA

PODIJELI SADRŽAJ