Konferencija – Regionalni centar kompetentnosti Opatija kao RECEPT za kvalitetu u strukovnom obrazovanju

26. studenoga 2021. godine u Grand Hotelu 4 Opatijska Cvijeta održana je konferencija „Regionalni centar kompetentnosti Opatija kao RECEPT za kvalitetu u strukovnom obrazovanju“ u organizaciji RCK Ugostiteljske škole Opatija. Konferencija je održana u sklopu europskog projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu te manifestacije „Dani otvorenih vrata EU projekata“.

Zamjenica Župana, gospođa Marina Medarić predstavila je najvažnije informacije o projektu RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu te istaknula kako je Primorsko-goranska županija prepoznala značaj projekta. Istaknula je također, kako Ugostiteljska škola Opatija i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu čine Opatiju liderom u stvaranju kvalitetnih turističkih kadrova.

Gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin istaknuo je kako Grad Opatija s Ugostiteljskom školom Opatija kontinuirano kvalitetno surađuje te pohvalio značaj projekta RCK RECEPT. Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin istaknula je posebnost ovog projekta usmjerenog upravo na edukacije nastavnika te razvoj novih obrazovnih programa, a koji će učiniti Školu modernim europskim centrom. Jelena Pavičić, voditeljica Službe za strateško planiranje i programiranje Ministarstva turizma i sporta dodala je kako je Opatija uistinu zaslužila kvalitetan projekt te Regionalni centar kompetentnosti na svom području. Istaknula je važnost učenja temeljenog na radu te suradnje s poslodavcima. „Izvrsnoj destinaciji je polazište u edukaciji,“ zaključila je voditeljica Pavičić. Sonja Bajza, voditeljica Službe za pripremu natječaja i provedbu ugovora Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih naglasila je kako Agencija, odnosno njihova organizacijska jedinica DEFCO kao posredničko tijelo druge razine, uvijek stoji na raspolaganju Ugostiteljskoj školi kako bi projekt uspješno realizirali.

Ravnateljica Ugostiteljske škole-RCK Opatija Sibila Roth istaknula je kao ključne ciljeve unaprjeđenje kvalitete obrazovanja kroz inovativne metode poučavanja, suradnju s poslodavcima te učinkovitije stjecanje znanja. „Cilj nam je privući učenike te popularizirati ugostiteljsko-turistička zanimanja“, dodala je ravnateljica Roth te naglasila važnost kvalitetne suradnje s drugim centrima kompetentnosti u (pod)sektoru turizma i ugostiteljstva. Voditelj projekta Almir Maslić prisutne je upoznao s osnovnim značajkama projekta RCK RECEPT, nakon čega su predstavnici projektnih partnera prezentirali elemente projekta. Sudionici su tako mogli saznati više o modernizaciji kurikuluma u RCK Opatija, sustavu kvalitete, stručnim usavršavanjima odgojno-obrazovnih djelatnika, natjecanjima učenika, razvoju poduzetničkih vještina te Regionalnom centru kompetentnosti Opatija iz perspektive poslodavca.

PODIJELI SADRŽAJ